Vita Bergen

Äntligen har jag hittat ett bra ställe på Södermalm. Trodde att Tantolunden var det ända stället dit man kunde ta med sig hunden, där den verkligen kunde springa omkring på en ganska stor yta.

Så ta en tur upp på Söders höjder till Vita Bergsparken och den fina hundrastgården. Det finns två ingångar till rastplatsen. Bänkar att sitta på för oss mattar och hussar. Som ni ser utav bilderna så är platsen ganska kuperad på sina ställen, med många träd, buskar och fria ytor med både gräs och grus.


Visst ser det härligt ut?

Mini-Mini

Ja, det är nog den minsta jag har sett hittills. Nära Slussen nere vid Sjöbjörnsplan ligger den, världens minsta rastgård. Utsikt över Strömmen har man, men den ligger väldigt nära tunnelbanespåren. Har aldrig sett några hundar här, men kanske kommer det någon vovve förbi någon gång.  
Ummm






Far och son på promenad

Idag tog vi en tur till Universitetet för att där träffa hunden Leo tillsammans med sin matte S. Vi gick genom universitetsområdet. Det var otroligt mycket folk, så vi fick sick-sacka oss fram. Vårt mål var Ekoparken och det mysiga kaféet Skafferiet. Solen sken och vi hade en jättehärlig promenad fram till Stora Skuggan. Där satte vi oss i trädgården för att äta varma smörgåsar m.m. Sedan fick hundarna springa lösa en stund på ängen som ligger bredvid kaféet.

Södermalm: Café Tårtan (fd Puck)

Ganska nära Slussen uppe på Hornsgatspuckeln mitt emot Maria Magdalena kyrka ligger ett café som heter Tårtan. Det finns två avdelningar inne på caféet, och nu under sommaren kan man även sitta ute. I den främre delen av lokalen är det tillåtet att sitta om man har hund med sig . De har jättegoda sallader, smörgåsar mm. Om man t.ex. vill ha en "latte" kan man få den med sojamjölk. Här kommer två bilder som jag tog när vi var där på besök för länge sedan.

Kaféet har bytt namn till Café Tårtan och inom kort kommer jag att lägga upp nya bilder, så ni får se hur det ser ut nu.


Östermalm: Besök på hundkaféet

Hejsan!
Idag tog jag med mig Romeo på ett besök på Himmelska hundar. Romeo som är 8 månader behöver lite övning på att träffa stora hundar och idag hade vi verkligen tur. Bilderna som jag visar här blev inte så bra, men lite kan man iallafall se. De stora hundarna var kungspudlar. Speciellt en "Ludde" blev väldigt intresserad av Romeo. Ludde ville lukta på Romeo hela tiden. Allt gick jättebra, även om det ser ut som om Romeo är livrädd.

Mums för hundar

Till det här receptet kan man använda kyckling-, nöt- eller blandfärs. På bilden har jag använt nötfärs

Ingredienser:
Ca 500 gr färs
1 dl grovt rivna morötter
 2 ägg

Blanda allt noga i en skål. Smörj en rund kakform (ca 25 cm i diametern) Tryck ut blandningen i formen och ställ in den i ugnen på 175 grader i ca 25 - 35 min. Godiset blir lite kladdigt, så bäst är det att förvara det i en liten burk som man kan ta med sig.

Receptet är hämtat ur Hundliv


Tur till Åkeshov

Varje söndag kl 12 är det träff på parkeringen vid Åkeshovs tunnelbanestation. Vi var väldigt tidiga idag så inga andra hade kommit. Men vi behövde inte vänta så länge på att de första vavvorna skulle dyka upp. Jag hann aldrig räkna de, men det var säkert en 20 stycken, om inte fler. Den här gången fick Hera och Zäta följa med. Gissa om de tyckte det var roligt. Vi började promenaden med att vi gick ut på en stor äng, där hundarna verkligen kunde springa omring och leka. Därefter fortsatte vi genom Judarnskogen för att mot slutet passera förbi hundstallet och tillbaka till parkeringen. Solen sken och vi hade en toppendag.


Rubinögon


Yodas nya bostad!

Södermalm igen

Vi tog åter igen en tur idag för att kolla en annan hundrastgård på Södermalm. Av någon anledning så finns det flest rastgårdar just i denna del av Stockholms innerstad. Nu var vi i Rosenlundsparken. Rastgården var inte så stor och tyvärr lite för mycket grus istället för gräs. Några träd fanns det och ett par bänkar. Jag förstår fortfarande inte varför man inte satsar lite mer på dessa rastplatser. Det är fullt med fina gräsmattor runt omkring, men nästan aldrig innanför stängslet. Ja, det är min åtsikt. De som går dit kanske tycker de är helt OK. Här kommer en liten bild.

Mot Södermalm....

Tog bussen idag tillsammans med Zäta för att åka till Södermalm. Vi klev av vid Krukmakargatan för att gå fram emot Fatbursparken.  Det tog en stund innan vi hitta hundrastgården, den ligger ganska undanskymd längs med järnvägsspåren. Tyvärr ganska tråkig, mest grus och lite träd. Längst bort i ena änden av gården fanns det lite gräs. Det finns bänkar att sitta på. Att ta med små hundar är inte så läpligt, då stängslet inte riktigt gick ned till marken på vissa ställen. Så där kan små hundar ta sig igenom. Här kommer två bilder.


Härlig plats, fin utsikt

På Norrmalm, vid Frejgatan, längst upp i Vanadisparken, ovanför "Vilda Vanadis", hittar du den här toppenplatsen. Ganska stor, lite kuperad, med flera träd och stora gräsytor ligger denna fina hundrastgård. Det finns även några bänkar där man kan sitta och njuta av den underbara utsikten över stan. Medan hundarna springer omkring och leker.

Hit vill jag gärna ta mina hundar.


Stövlar och regnjacka...

är det man behövde för att gå på promenad idag. Temp. låg på ynka +15 grader. Brrrr!!! Det är ju fortfarande sommar, eller? Ja, idag var det iallafall kallt ute. Bestämde mig för att bara ta med mig Romeo på promenaden. Vi blev ändå 15 hundar och 7 mattar. Som vanligt tog vi turen genom Lill-Jansskogen som hundarna älskar att rusa runt i. När vi kom fram till fiket för att smaska på pajer mm, så trodde vi först att vi skulle behöva sitta ute på verandan, men personalen fixade så vi alla fick plats inomhus. Underbart! Där satt vi länge, länge. Det var så mysigt. Hundarna var jätteduktiga.

Romeo vill helst gå själv, men när vi var på väg hemåt, så fick jag faktiskt bära honom. Jag tror att det blev lite för mycket av blöta tassar och kall mage för honom. Han riktigt slappnade av där han satt på min arm. Imorgon hoppas jag på lite bättre väder, för jag tänkta ta en sväng för att kolla en eller två hundrastgårdar.
Vi hörs!


Levergodis

Jättesmaskigt tyckte hundarna att det här godiset var som jag fixade till de idag. Det går bra att frysa i småpotioner. Toppen att ta med t.ex. vid träning.

Ingrediens:
nötlever

Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i levern och låt den bli genomkokt. Låt köttet sedan svalna och skär i små bitar. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bitarna på en plåt som är klädd med bakplåtspapper och låt de vara inne i ugnen i ca 10 min. Bitarna ska inte bli helt torra, utan endast torka lite på ytan.

Receptet kommer från tidningen Hund liv

1.000 kr gick det på

Gick upp ganska tidigt idag för att hinna med att gå ut med alla hundarna innan jag skulle ta med mig Summer till veterinären. Letade efter en lämplig väska som jag kunde ta med mig. Hittade bara en stor men den fick duga. Brukar inte använda väska i vanliga fall, men den här gången tänkte jag, att Summer behöver nog lite lugn och ro när vi åker hem från vet.besöket.

Romeo försökte slinka med ut när jag öppnade dörren. Han vill ju följa med "mamma" naturligtvis.

Resan till Årstakliniken gick bra, men så fort vi började närma oss ingången så satte sig Summer ned för att visa att dit tänkte hon inte följa med. När vi kom in i väntrummet blev hon ännu mer stirrig, andades häftigare och ville gå därifrån. Vi fick sitta en stund och vänta och det gjorde ju inte Summer lugnare.

Så vart det vår tur, veterinären ville naturligtvis titta i munnen för att se hur mycket tandsten Summer hade, men det tyckte Summer inte om så hon satte igång och skrek. "Ynkepynke hunden!" Så fick hon iallafall en spruta så hon skulle somna "den skrek hon av också". Summer somnade ganska snabbt, jag lämnade över henne till en sköterska och sedan var det bara för mig att ta en tur runt i Årsta och till Liljeholmen. Det tog nästan 3 timmar innan det var dags att hämta min lilla skrutta. Nu är hon fin och ren i munnen igen, men en tand i nederkäken fram var de tvugna att ta bort. Hon hade ett hål i tanden och den var lite lös. Ja, så kan det gå ibland.

Veterinären sa att  "2 ggr om dagen" ska man borsta tänderna på sin hund. OH! hur ska man hinna med dettan när man har 5 hundar hemma?

Nu är vi hemma igen och Summer ligger just nu i mitt knä och sover.

Imorgon kanske Baby kommer på besök. Yoda är pappa till denna tik. Ska bli spännande att se hur hon ser ut nu.

Foccacia och en massa varnande.....

Dagen började inte så bra, vädermässigt alltså. Det var ganska mulet och man visste inte om det skulle börja regna eller ej. Men fram emot 13-tiden så klarnade det upp, temperaturen låg på + 22 grader och solen sken. Så då bestämde vi, min dotter och jag, oss för att ta en långpromenad med alla hundarna. Vi tog turen längs med Husarviken bort till Ekoparken. Hundarna kunde springa fritt nästan hela vägen. Härligt! Vid Ekoparken stannade vi för att besöka Skafferiet, ett café, där de har massor med smaskiga saker. Vi tog varsin foccacia med parma, cola, kaffe och en liten kaka. Vi bestämde oss för att sätta oss på verandan. Och det var inte så smart, för därifrån kunde hundarna se alla andra hundar som kom och gick. Det blev ett fasligt skällande och speciellt Zäta och Yoda, var det nästan omöjligt att få tyst på. Ja, jag säger då det, ibland undrar man varför man skaffade just rasen chihuahua? Men som tur var så tystnade de till slut. Det var ju ganska varmt ute, så de orkade väl till slut inte hålla på med att "varna" för alla som kom och gick.

Zäta är en mycket bestämd liten dam på 1 år som helst vill göra så här när hon är ute och går
 Walking The Dog Male Hon ska gå först av alla. Hon blir väldigt frustrerad när vi försöker få henne att gå fot. Nästan omöjligt, men vi övar flitigt varje dag.


Imorgon ska jag ta Summer till veterinären. Vi hörs! 






Tisdag d 14 aug

I dag har vi bara tagit det lugnt. Gått på småpromenader runt om i området. Hundarna har skällt på barn, barnvagnar, hundar, katter och på människor som bara har gått förbi. Med andra ord en typisk chihuahua-dag. Här kommer en bild på far och son.
Vi hörs!

Romeo 8 månader

Tänk vad tider går. Kan inte riktigt fatta att det är så länge sedan Summer födde sin lilla, lilla valp. Han vägde bara 78 gram. Nu väger han ca 1, 4 kg.

Vi bestämde igår med några andra hundägare och deras chihuahuor att vi skulle ses på hundcaféet Himmelska Hundar på Hedinsgatan. Så dit begav vi oss idag vid 12-tiden. Precis när vi kommer upp från tunnelbanan så "öppnades sig himlen" det bara vräkte ned, så vi fick vänta en liten stund innan vi kunde ta oss ut och bort till caféet. 

7 st chihuahuor träffades för att äta goda chihuahua-cocktails och busa lite medan vi människor åt varma mackor. Efter besöket på caféet gick vi till hundaffären Elios där vi köpte lite mat och goda tuggpinnar.

Bilder från Himmelska Hundar

14 st chihuahuor!

Så var det söndag igen och dags för att träffa en massa chihuahua-kompisar. Idag blev det 14 stycken  som träffades för en långpromenad genom Lill-Jansskogen. Målet är som vanligt Skafferiet vid Ekoparken/Stora Skuggan. När 14 hundar träffas på en gång, då blir det mycket bus och spring. Romeo rusade iväg i full karriär som vanligt, medans Summer tog det ganska lugnt. Hera var det ganska bra fart på också.

Nu ligger de och sover, det är bara Yoda och Zäta, de som inte var med på promenaden, som det fortfarande är full rulle på. Yoda försöker få igång Romeo, men det går inget vidare. Han är helt slut nu.

Här är vi på väg hem. Framför oss ligger en "hemskt jobbig backe" som vi måste ta oss uppför.


Zäta´s tur

Idag blev det Zätas tur att gå på promenad själv med mig. Hon är 1 år och har så mycket energi, så hon behöver verkligen få rusa runt alldeles själv. Vi tog bussen till Ryttarstadion och sedan tog vi av rakt in i Lill-Jans skogen. Vi gjorde lite sökövningar bland träden och stenarna. Mycket uppskattat. Vi smakade på lite blåbär som vi hittade. Ja, jag tror jag gillade blåbären mer än Zäta. Sen gick vi hela vägen hem. Vi hade verkligen tur med vädret för solen sken hela tiden. Nu öser regnet ned.

Imorgon blir det chihuahuapromenad. Jag tror att Summer, Romeo o Hera får följa med då.

Blod och en liten mus

Nu tror ni säkert att det har hänt något med en liten mus, men så är inte fallet.

Jag var ute en sväng med några av hundarna, när jag märker att Yoda behöver göra 2:an väldigt många gånger. Han sprang en stund och sedan var han tvungen att sätta sig. Sista gången stack han in i en buske och när han kom ut därifrån så var han lite blodig i pälsen bak. Så jag skyndade mig hem för att kolla, men jag såg inget. Kanske stack han sig på någon gren inne i busken. 

MouseSom ni vet så har jag fem hundar hemma och det är ju nästan omöjligt att ta ut alla på en gång, så när det var Summer och Hera tur så tog jag med de över gatan till den lilla ängen och där upptäcker jag en liten, liten mus som sitter alldeles stilla medans hundarna passerar. Som tur var så såg hundarna inget. Jag är ingen älskare utav möss eller råttor, men den här var jättesöt.




Larmet gick!

Jaha, då har vi, jag, Summer och Yoda tydligen satt igång ett larm här på gatan. Ett par portar ifrån där vi bor ligger ett dagis som vad jag förstår har två ingångar. När vi kommer och går förbi den ena porten, som står öppen, vilket den naturligtvis inte ska göra, klockan är ju snart 24, så sätter larmet igång. Både jag och hundarna hoppade högt. Vi blev jätterädda. Vi måste helt enkelt ha gått lite för nära den porten som stod öppen. Det var ett fruktansvärt ljud som ekade över hela gatan. Jag väntade en stund för att se om något vaktbolag skulle dyka upp, men ingen kom och nu är det tyst. Om jag träffar någon som jobbar på dagiset imorgon, så får jag väl förklara vad som hände. Nu ska vi ta och knyta upp svansen. Godnatt!


Lunchpromenad mm idag

Hallå där!
Idag var det min tur att åka hem på lunchen för att ta ut hundarna på promenad. Då jag tycker att det är lite jobbigt att ta alla fem på en gång, så blev det 3 + 2. Och naturligtvis valde jag att ta Yoda, Romeo o Zäta på den första turen. Tre galna vavvor som skäller på allt och alla. Och naturligtvis så mötte vi flertal hundar på våran tur. SUCK! Vad trött jag blir ibland. Men efter att ha kämpat med att få de TYSTA ett antal gånger, så gick den sista biten av promenaden lugnt till väga. När jag sedan tog Summer och Hera på deras lunchpromis, så var det hur lugnt som helst. Summer skällde till en gång, men sedan var allt helt OK. Tur att alla inte är lika knasiga.

De var lite hungrigare idag än på länge, det har väl att göra med att det inte är lika varmt ute. Summer som äter väldigt långsamt, tar en bit i taget, tog extra lång tid på sig idag. Hon lämnade sin skål flera gånger och till slut trodde jag att hon vill nog inte ha mera, så jag satte upp skålen på bordet. Men då ville hon plötsligt komma upp i mitt knä. Jag trodde hon ville sitta där en stund och gosa lite, men nejdå, hon ville sitta i mitt knä och äta ur skålen därifrån. Jaja, hon fick som hon ville. Kan ju inte motstå hennes bedjande blick.

Nu är det dags för våran sista promenad för idag. Undrar vilka hundar jag ska ta tillsammans. Tror att jag ska försöka med Summer, Yoda o Romeo som första gäng, och sedan Hera och Zäta.

Vi hörs snart igen!

Snälla matte.......

Summer såg verkligen ut att säga de orden nu på eftermiddagen när vi skulle gå ut en sväng. Hon verkligen hatar regnväder. Hon stannade direkt utanför porten och bara stirrade rakt fram. Sedan gick hon från sida till sida, stannade, tittade upp på mig och undrade om jag inte kunde öppna porten igen, så hon kunde få gå in. Då var det bara att lyfta upp Summer och bära iväg henne till en liten gräsplätt. Ok, hon gjorde det hon skulle och sedan rusade hon tillbaka hem.

De andra hundarna älskar väl inte regnet heller, men de går ändå ut frivilligt. Får se hur det blir nu när vi ska ta den sista turen. Det blir väl samma visa en gång till. För ute öser regnet ned.  
Rainy





Se upp för.......!

Har precis varit ute på den sista promenaden för kvällen och man ska aldrig sluta förvåna sig. Precis utanför porten sitter en  Frog 5. Hundarna blev alldeles tokiga. De skällde som galningar. Naturligtvis ville de fram och kolla, men det fick de inte. Ja, då ska man behöva kolla efter grodor hädanefter. Det är svårt att se de i mörkret. Helt plötsligt sitter de bara där, helt stilla.






Matbyte

Idag bestämde sig alla fem hundarna för att byta matskålar med varandra. Det är tydligen godare att äta andras mat. Det såg så roligt ut när de satt och väntade in att  kompisen skulle lämna sin skål för ett ögonblick. Snabbt som blixten rusade de fram för att sluka maten i den andres skål. Vilka busfrön jag har här hemma.

Lista över farlig/giftig mat m.m.

Här kommer en lista över sådant som är farligt för hunden att få i sig. Det finns säkert fler saker och ni får gärna tipsa mig, så lägger jag till det här.


-Först har vi de 3 F:en
  Ben från fisk, fläsk och fågel, som lätt kan splittras och ge allvarliga skador i mage och tarmar
- Fettet från julskinkan eller annat fett i stora mängder kan starta en inflammation i bukspottkörteln
- Lök i alla varianter, ger blodbrist, leverskador, hämmar syreupptagningen i blodet
- Choklad, ju högre kakaohalt dessto farligare (påverkar nervsystem, hjärta och muskulatur)
- Rå äggvita, innehåller avidin, förstör upptaget av vitamin B
- Potatisplantor och rå potatis, innehåller giftiga ämnen
- Avokado (hela),
innehåller ämnet persin som kan ge förgiftning
- Vindruvor o Russin, kan orsaka njurskador
- Lakrits, kan leda till förgiftning
- Xylitol, finns i tuggummi, tandkräm, godis, halstabletter m.m. kan ge leverskador, hastigt blodsockerfall, kräkningar
- Jäst/Deg, jäser i magen och utvecklar alkoholförgiftning, ifall hunden har fått i sig deg, håll den stilla annars kan de orsaka magomvridning
- Saffran, starka kryddor, salt....
- Majskorn, är inte bra för valpar
- Glukol (smakar sött, mycket giftigt och skadar njurarna)
- Råttgift, dödligt om det inte behadlas omgående
- Äpple, aprikoser, körsbär, fikon, plommon och liknande frukter, innehåller ämne som kan liknas vid cyanid som påverkar andning och ögon
- Kaffe och te, kan ge förhöjd puls och orsaka slaganfall
- Rabarber, stjälk och blast (hämmar bildandet av röda blodkroppar)
- Svamp, ävende som är ätliga för människor (hallucinationer, magont, påverkar njurar och lever)
- Salt- och saltvatten, låt inte hundar dricka saltvatten eller mat med mycket salt, t.ex. julskinka, det kan leda till förgiftning
- Broccoli, bör inte ges rå till hundar, kokt går bra
- Citrusfrukter, bör ej överdoseras
- Grönmögelost, innehåller roquefortin, en svamp som hundar är känsliga för
- Rå fisk, innehåller tiaminaser. Dessa förstör B-vitaminet tiamin. Kokas fisken blir den ofarlig

- Nikotin, giftigt
- Nötter, innehåller ofta väldigt höga halter mögelsporer och kan fastna i halsen
- Spenat, bör ej ges för ofta då det hämmar röda blodkroppar
- Banan, kan leda till urinsten pga att den innehåller höga halter magnesium

Växter som är giftiga:
anemon
azalea
,
idegran,
kastanj,
liguster,
liljekonvalj,
påsklilja,
rhododendron,
julstjärnor, växtsaften orsakar kräkningar och diarré. Ibland förekommer svälj- och andningssvårigheter
amaryllis, hela växten är giftig och kan orsaka både kräkningar och diarré
tulpaner, hela växten är giftig. Kan orsaka kräkningar och magsmärtor och gör att saliven rinner. Tulpan är inte dödligt för hunden
ekollon, innehåller tannin som är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar, skadar lever och njure
vintergäck 
julros, hela växten är giftig
hyacint, löken är giftig och kan orsaka både kräkningar och diarré
tarzett, hela växten är giftig
tidlösa, hela växten är giftig. Påverkar njurarna och ger andningsproblem, blodig diarré och kräkningar. Hunden blir törstig
mistel, irriterande ämnen i bladen och bären orsakar diarré och kräkningar
bugchaparal kaktus
krukväxter med vitaktig saft är giftig
rabarberblad, dödligt
riddarsporre
lupiner
luktärt
korallbär
klematis
oleander
prickblad
humleväxt
Clivia speciellt rötterna

Paddor utsöndrar ett gift, bufotoxin, som kan skada hundar. OBS! Det är endast paddor - inte grodor - som utsöndrar detta gift.

Se också upp för blågröna alger eller så kallade giftalger som kan allvarligt skada eller till och med döda hunden om den dricker eller badar i vatten där dessa alger finns.

Raketer, smällare och tomtebloss, innehåller bariumsalt som är livsfarligt för hunden. Det behövs bara en väldigt liten mängd för att hunden ska bli förgiftad och kan t.o.m. dö.

Jag har bland annat hämtat informationen från Hundsport.


RSS 2.0