Härliga Hund nr 4

Finns ute i butiken nu på tisdag den 30 mars.

I tidningen kan man bl.a. läsa om:
- doghandlern Marc Linnér
- hopp för hundar med cancer
- tips på bra koppel
- lär dig läsa hundens signalspråk

Rasspecialen handlar om Gribbon bruxellois

Vovvar i världen: om vallhundarna på Färöarna

Härliga hund nr 5 finns i butiken 29 april.

Hundens Värld nr 3...

är ute nu. Bara att ladda ned om du är prenumerant. Om du inte har börjat prenumerera ännu så gör det.

Bilden lånad från hemsidan
I detta nummer kan du bl.a. läsa om
- Hundens hud och allergier
- en tröja som ska hjälpa vid åska
- hur man kan lösa problem vid hundmöten
- Klickerskolan - Del 2
- Att köpa valp - Del 2

Valpens beteendeutveckling - kurstillfälle 3

I måndagskväll fortsatte min kurs. Lika intressant som alltid. Vi fortsatte diskutionen om hur viktigt det är att ägna varje valp i kullen en liten stund varje dag, ca 10 min, från det att de är ca 4 veckor gamla. Man kan t.ex. rulla en boll över golvet. 

Vid den här åldern kan man också ta med de till en främmande plats, t.ex. en gräsmatta, där de inte har varit tidigare och där sätta ned hela valpkullen. Sedan kan man studera hur valparna beter sig. Håller de ihop, eller sticker någon iväg på egen hand. En sådan test kan säga lite om hur valparna senare i livet kommer att vara. Min tik Summer var just en sådan valp som gick på egna turer. Och än idag så kan hon sticka iväg på egna små äventyr.

Jag vet inte hur många uppfödare som gör olika tester med sina valpar innan de låter valparna flytta till sina nya ägare. Jag frågade min syster som har en engelsk cocker spaniel, och hennes hund hade inte genomgått någon test och inte min tik heller. De här testerna behöver ju inte vara så omfattande, men det hade varit intressant att ha fått veta lite mer om hur den valp som man fick med sig hem var i förhållande till sina kullsyskon.


It´s me or the dog - del 7

Klockan 22.00 ikväll på TV 3 är det dags igen för ännu ett avsnitt med Victoria Stilwell. Den här gången handlar det om

"Victoria hjälper Debbie och Todd Rogers med deras Weimaranerhundar och resten av deras ständigt växande hundskock."



Farligt för hunden

Fick ett tips av Lotta som skrev en kommentar här på bloggen. Hon berättade att Clivia/Klivia

Bilden hämtad från Wikipedia

är giftigt för hundar, speciellt rötterna.

Jag kollade lite på nätet och såg att denna växt är väldigt giftig för katter. Så jag vet inte med säkerhet om den är lika giftig för hundar. Men för att vara på den säkra sidan, så lägger jag till den i kategorin Farlig/giftig mat m.m.

Ni har väl varit inne och kollat på den sidan här på bloggen? Om inte, tycker jag ni ska göra det.


Valpens beteendeutveckling - kurstillfälle 2:2

Ja, i förra inlägget berättade jag om de olika hundraser som vi kursdeltagare har. En del sa inte så mycket, därav blev det bara några få ord, medan andra berättade mera.

Vi talade naturligtvis inte bara om våra egna hundar, men det tog ganska mycket tid ändå.

Det vi annars gick in på var de olika faserna i valpens första tid.

Prenatala fasen: innan valparna föds

Nyfödda fasen: 0 - 2 veckor, då valpen känner värme/kyla, smak och balanssinner börjar utvecklas (man ska inte lyfta upp valpen i luften)

Övergångsfasen: 2 - 3 veckor, öppnar ögonen, börjar höra och kravlar bättre

Socialiseringsfasen: 3 - 5 veckor (mycket viktig tid) luckten utvecklas mycket, de präglas på flocken, göra 10-minuters kontakten, t.ex. inkallning

"Jakt"fasen: 5 - 7 veckor, (leta föda) Här kan man göra ett litet expriment för att se hur valparna beter sig. Man tar med sig hela kullen ut till en plats de aldrig har varit på förut. Där sätter man ned dem för att se om de håller ihop eller om någon sticker iväg på egen hand. Där kan man se lite hur valpen kommer att bli som vuxen. Min tik Summer var just en sådan hund som stack iväg för sig själv. Och hon är nu som vuxen, en hund som trivs väldigt bra att vara själv. Gärna går på egna upptäcksfärder (på gott och ont)

Ledarprägling: 5 - 12 veckor, hjärnan är utvecklad, valparna har bestående minnesbilder, rangordning i flocken

Den här kursen är otroligt intressant. Jag har lärt mig så mycket, vara på två gånger. Längtar till i morgon när vi ska ses igen.

Valpens beteendeutveckling - kurstillfälle 2:1

Oj, vad veckorna går fort. Imorgon är det måndag igen och jag har glömt att berätta hur det var på kursen förra måndagen. Men här kommer en kort sammanfattning.

Vi hade fått i läxa att berätta om våra hundar, varifrån de kom och om de från början hade någon uppgift som t.ex. att vakta. Det var tillsammans 9 raser. Jag fick börja med att berätta om

Chihuahuan
Det finns flera teorier om varifrån den rasen kommer. En teori är att den härstammar från Nordafrika, en annan att den kommer från Malta , en att den är från Kina och sedan, och den kanske jag tror mest på att den kommer från Mexico. En av chihuahuans ursprungliga arbetsuppgifter hos Toltek- och Aztekindianerna var att varna för inkräktare. Så man kan säga att det var en signalhund. Och varnar, det gör den fortfarande för allt som är obekant. Fast en del skäller mer och en del mindre.

Hovawart
Är en tysk hund från början som när den skulle avlas fram hade schäfer, Newfoundland och Leonberger i sig. Det var en "gårdsvaktare", brukshund, draghund. Den finns i färgerna svart, black and tan och blond.

Staffordshire Bull Terrier
Kommer från England. Från början avlades den fram för hund- och tjurhetsningar men nu förtiden är den endast en sällskapshund.

Shetland Sheepdog
En gårdshund och vallhund. För att få fram den här rasen har man blandat collie, spets och norsk buhund. Det äter allt de hittar, så därför har de lätt för att gå upp i vikt.

Dogue de Bordeaux
Kommer från Frankrike. En vakthund som användes för vildsvinsjakt, vakta boskap

Welsh Springer spaniel
En fågelhund, gillar viltspår, mycket nosarbete

Portugisisk vattenhund
Levde på fiskebåtar, hjälpte till att dra in nät, hämtade fiskar som hade hamnat utanför nätet, simmade med meddelanden. De kan dyka ned till 4 meters djup. Den vaktar/larmar. De är energiska och impulsiva.

Lagotto Romagnolo
Härstammar från Italien. Är en apporterande fågelhund. Används till att hitta tryffel. Älskar att gräva. Är envisa. Kan användas till att leta kantareller.

Golden retriever
Ursprungshunden lär vara Flat coated retriever. Kommer från Storbritannien. En jakthund. Tycker om att "prata"

Ja, det var vad kursdeltagarna berättade om sina hundraser.

Vi diskuterade lite andra saker också, men jag får nog ta och skriva ett inlägg till. Annars blir detta för långt. Återkommer om en stund. 


Södermalm - Lasse i Parken

Den här gången var det dags att besöka ett kafé på Södermalm, närmare bestämt Lasse i Parken.


Den här byggnaden har en väldigt gammal historia. Den byggdes på 1700-talet.

Kaféet har två rum, och i det innersta rummet är det tillåtet att sitta med hunden. Det är i det lilla rummet där kaminen finns. Yoda fick följa med denna gång och som vanligt åt jag en paj och drack en caffelatte.


Gå gärna in och titta på bilderna från hur det kan se ut under sommaren. Det finns en härlig trädgård med äppelträd. Ibland så är det uppträdanden som t.ex. musikkvällar eller teaterföreställningar.

Hur tar du dig hit? Jo, det finns tre bussar 4:an, 40 eller 66:an. Om du kommer med buss 4 eller 40 så stiger du av vid hållplatsen direkt efter Västerbron. Åker du tunnelbana, stiger du av vid Hornstull (röda linjen). När du kommer upp på Långholsmgatan så gå den bara rakt fram mot Västerbron, så ligger Lasse i Parken på vänster sida. Kaféet ligger på Högalidsgatan.

(Innan Lasse i Parken öppnade sina dörrar, så var detta ställe ett fritids där min dotter gick. Kan ni tänka er vilket underbart ställe för barn att få tillbringa några timmar varje dag efter skolan.)

I helgen....

bär det av hit

Var kan den här finnas någonstans?

Ännu ett ställe där man får ta med sig hundar.

Titta in på bloggen på lördag eller söndag, så får ni se var vi har varit någonstans. Jag kan berätta att här är det lika trevligt sommar som vinter.

It´s me or the dog - del 6

Idag är det onsdag och dags för ännu ett avsnitt. TV3 sänder It's me or the dog kl 22.00. Kvällens avsnitt handlar om:

När familjen Dombroskys älskade grand danois dog, ville de ersätta honom med en annan hund för att minska sorgen. Men den nya hunden, Harley, har varit till allt annat än glädje för familjen. Victoria Stilwell kallas in för att få pli på den ouppfostrade nya familjemedlemmen.

Bilden lånad från hennes hemsida

City/Norrmalm - Café Söderberg

Ja, som jag lovade igår, så har jag besökt ännu ett ställe där hundar är välkomna.

Café Söderberg, som ligger i Kungsträdgården, nedanför Jacobs kyrka.


Vi kom till caféet vid 12-tiden, det var bara några få gäster där, så man fick en bra överblick över hur lokalen såg ut.

Jag hade tidigare fått information om att ifall man hade hund med sig, så fanns det en del i lokalen där gäster med hund kunde sitta. Men idag var inte ägarna på plats, och personalen som jobbade visste inte var den platsen var, så vi fick sätta oss var vi ville. Caféet är inte så stort, men väldigt trevligt.

Vi provade blåbärspaj och den var supergod.

Den här gången fick Romeo följa med. Han satt så fint i mitt knä hela tiden.

Så har ni vägarna förbi så kolla gärna in det här stället.

Hit ska jag imorgon

Jag tänker inte avslöja vart jag ska åka imorgon, utan ni få kolla in här på bloggen imorgon kväll. Då ska jag berätta om ännu ett ställe där hundar är välkomna. Jo, jag kan visa en liten bild. Kanske är det någon som känner igen det här.

Bilden är lånad från hemsidan

Vi hörs!

Valpens beteendeutveckling - kurstillfälle 1

Jag har ju helt glömt bort att berätta om hur det första kurstillfället var i måndags. Vi var ca 10 stycken kursdeltagare. Några var kennelägare och några hade ännu inte skaffat någon hund, utan ville gå kurs först. Ganska smart tycker jag.

Jag var den enda som ägde en liten hundras, de andra i gruppen hade labrador, engelsk cocker spaniel, rottweiler, staffar, portugisisk vattenhund osv.

Vid det här första tillfället så diskuterade vi lite om hur arv och miljö samverkar och valpens utvecklingsstadier. Vad som är medfött beteende, individuella anlag och inlärningsförmåga. Väldigt intressant.

Vi fick en liten läxa också till nästa gång och det var att berätta just om ens egen ras, vad den från början skulle användas till. Ja, chihuahuan var ju bl.a. en varningshund från början. Och det sitter ju fortfarande i. De har en enastående hörsel. De kan varna flera minuter innan, att något eller någon är i närheten, även fast jag varken hör eller ser någonting. Så det är kanske inte så dumt att dem skäller en del. Fast det kan bli lite för mycket av den varan ibland! I alla fall när man är ute med 4 - 5 hundar på en gång.

Nu ska jag ta och läsa igenom kapitel 1 och 2 i Beteendeboken så jag är riktigt förberedd inför nästa måndag.

It´s me or the dog - del 5

Kvällens avsnitt kl 22.00 på TV3 handlar om

Victoria Stilwell hjälper ett par som har problem med sina fem mopsar: de gillar nämligen att äta bajs.

Usch! det låter inget vidare. Jo, jag vet att hundar kan göra det ibland. Men om de gör det hela tiden!? Ska bli intressant och se hur Victoria Stilwell löser det problemet.

Bilden lånad från Stilwells hemsida.


RSS 2.0