Huggormen

I Hundsport nr 4/2014 hittade jag en bra artikel som handlar om huggormen. Här kommer 5 viktiga råd vid huggormsbett:
 
"1. Lär dig känna igen symptomen
Typiska symptom är svullnad vid bettstället och att en rodnad/blånad syns i anslutning till två små betthål. Ibland blir hunden trött och vill lägga sig ner. Vissa hundar kräks och får diarré. I sällsynta fall blir hunden akut dålig. Den kan få andnöd och cirkulationsstörningar och segna ner. Då är det bråttom.
 
2. Åk till veterinären direkt
Snabb vård är mycket viktig för att minimera skador på inre organ. Det gäller även om hunden inte verkar påverkad till en början. Allvarliga symptom kan uppkomma flera timmar efter bettet.
 
3. Håll hunden i stillhet
Försök att undvika att hunden rör sig efter ett ormbett. Muskelaktivitet ökar risken för att giftet sprids i kroppen. Bär hunden om möjligt. Går inte det, gå så lugnt ni kan och åk sedan till veterinären direkt.
 
4. Lämna bettet ifred
Rör inte bettstället. Tvätta inte, snör inte av, kyl ej. Försök inte heller suga ut giftet. All "behandling" av bettstället kan göra skadan värre.
 
5. Kortison hjälper inte
Det finns inga vetenskapliga belägg för att kortison hjälper vid huggormsbett. De mycket höga doser som tidigare rekommenderades kan tvärt om vara skadliga för hunden. Rådgör alltid med veterinär. Att ge kortison får inte fördröja besöket hos veterinären."
 
Källa: Johanna Miemois, chefsveterinär vid Universitetsdjursjukhuset i Ultuna; Sveriges Veterinärförbund
 
 

Kommentarer
Postat av: Denise

Bra inlägg! :)

2014-07-07 @ 15:19:29
URL: http://flingans.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0