4. Sitt....., ligg......, stanna

Det är viktigt att lära hunden dessa tre grundläggande kommandon. Se till att den lärt sig ett kommando väl innan du går vidare till nästa. Övningarna kan genomföras med hunden lös eller i koppel (så snart den accepterar kopplet).




1. Sitt:
Att sätta sig då du säger "sitt" tränar du enklast genom att hålla en godbit ovanför huvudet på valpen så att den riktar nosen uppåt och tyngdpunkten förskjuts bakåt. Genom att höja handen och föra den bakåt och säga "sitt", söker valpen nå godbiten och sittandet sker naturligt.

Var uppmärksam på att upprepa kommandot och ge godbiten just då hunden når sittandet eftersom det är på det sättet valpen associerar kommando med belöning och inlärning.





2. Ligg
Från sittandet följer liggandet på ett naturligt sätt. För handen med godbiten rakt ned från valpens nos mot golvet, därifrån för du sakta handen framåt med handryggen mot golvytan och kommandot "ligg" uttalas samtidigt. Nu börjar valpen sträva efter godiset och lägger sig naturligt. I det att valpen når marken upprepar du kommandot och belönar med godiset.

Tid för sittande och liggande tränas separat och belönas genom röst, smekning eller godis.




3. Stanna
Nu när valpen lärt sig att sitta och ligga är det enkelt att påbörja nästa övning, att "stanna". Det är många fördelar att vinna med detta, i alla samband med att ni skall gå in (torka tassar och mage), gå ut, hoppa ur bilen osv. "Varsågod" blir det kommando som frigör hunden från ovillkorligheten att stanna. Har du väl lärt in "stanna" och det är befäst kan du använda det vid många olika situationer där du vill hindra hunden från något utan att lägga ett förbud.

Källa: Royal Canins häfte 8 steg att träna din valp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0