Parning och valpning, kurstillfälle 3

Så var vi framme vid det näst sista kurstillfället. Den här gången pratade vi om sådant som man kanske inte vill tänka på, men det är väldigt viktigt att man är beredd ifall det skulle inträffa. Vad jag menar? Jo, om en eller flera valpar dör, eller är döda när de föds osv. när tiken ska föda. Usch! Det är verkligen inget man skulle vilja uppleva, men det kan ju hända.

En valp kan födas med vattenskalle, gomspalt, schistosomas (valpen föds med öppen buk) osv. Fram tills valpen är 3 dygn gammal, får man själv avliva valpen. Det är ingenting jag skulle klara av. Skulle ni?

Det är väldigt bra om man är två personer som är med när tiken ska föda, ifall något skulle gå fel, så en har möjlighet att ta hand om det är någon valp som behöver lite extra tillsyn, eller i värsta fall åka iväg med en valp som måste avlivas.

Vi pratade också om vad som kan hända med tiken under tiden hon är dräktig och efter att valpar är födda. Tiken kan få kramper, hur viktigt det är att se att alla moderkakorna har kommit ut, tiken kan få mjölkstockning osv.

Ja, som vanligt var det en väldigt givande och intressant kursdag.

Kommentarer
Postat av: Sanna

Avliva NEJ :/ Hur gör man då tex? Men man måste ju så inte man väljer o ha en hund som har synbara fel om du förstår hur jag menar..

2010-06-12 @ 21:57:37
URL: http://aboutsanna.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0