Allmänna rekommendationer

Hej igen!

Här kommer lite mer information som jag hittade i häftet från Royal Canin.

Valparnas inlärningsförmåga varierar, men gemensamt för alla är att de behöver sova mycket och att de är känsliga: ta därför hänsyn till valpens egen rytm och ålder.

1 LEK
Valpen älskar att leka. Ta chansen att utnyttja leken för korta övningar som valpen tycker om och inte förknippar med tvång.


2 Steg för steg
Träningen är en stegvis process. När valpen är mycket liten har den svårt att koncentrera sig. Om träningen pågår i mer än 3 till 5 minuter kan den tröttna. Träningspassen kan gradvis förlängas, så att de uppgår till ungefär 30 minuter per dag när valpen är cirka 6 månader gammal. För att valpen ska vänja sig vid sin omgivning är det dock viktigt att den får vara med om nya upplevelser av olika slag: bilresor, kontakt med barn, vuxna och andra djur osv.



3 Lek och allvar
En lyckad träning omfattar både lek och allvar. Samtidigt som träningen innehåller lekfulla övningar måste den präglas av tillit och tålamod, men också av en viss fasthet. Eftersom hunden har en stor vilja till samarbete, kommer den att göra allt för att vinna din välvilja och vara dig till lags.



4 Belöning
Belöningar ökar motivationen och underlättar träningen. För att träningen ska vara effektiv måste den vara meningsfull för hunden. Ägaren måste berömma valpen med ett varmt tonfall, kela eller leka med den. Hundgodis ska bara ges i undantagsfall - det är viktigt att hunden behåller sin idealvikt.

Samtidigt måste varje oönskat beteende korrigeras. Glöm dock inte bort att ett förbud bara fungerar om du ertappar hunden på bar gärning. För de flesta hundar räcker det med en allvarlig tillsägelse, gärna uttalad med kraftfull stämma.



5 Språk
Det språk du använder måste vara anpassat till hunden. Kommandona måste vara enkla, korta och upprepas ofta. Glöm inte att hunden är bättre på att tolka tonfallet och kroppsspråket snarare än själva orden. Använd därför olika tonfall beroende på om du ger din valp kommandon, beröm eller tillrättavisningar. Att använda tecken är också ett effektivt sätt att kommunicera med valpen.



All information har jag hämtat från Royal Canins lilla häfte 8 steg att träna din valp

Bilderna är hämtade från Google




Anatomin - fjärde/femte kursdagen

Jag har ju helt glömt bort att berätta om sista kursdagen i Anatomiutbildningen. Den tillbringade vi ute i Åkersberga i Studiefrämjandets lokaler. Den här gången fick vi ta med oss våra egna hundar om vi ville. Jag hade med mig Yoda som är en chihuahua.

Kursledaren Christl hade sina mopsar, sedan var det en fransk bulldog, två stycken bostonterrier, en portugisisk vattenhund och en havanaise.

Det var roligt att vi hade så olika hundraser, för då kunde man verkligen se skillnaden i kroppsform, gångstil m.m.

Först fick var och en berätta om sin hundras. Väldigt intressant att få reda på hundens ursprung, vilket användningsområde de var ämnade för, om det fanns speciella sjukdomar som de kunde drabbas av osv.

Sedan var det dags att gå ut och ha lite utställningsträning. Vi fick ställa hunden på bordet och sedan fick vi gå en sväng med hundar. Men då fick vi ta varandras hundar. Det var lite spännande, då jag t.ex. är van vid att bara gå med chihuahuor som inte är så starka, så jag fick gå med frallan. Det var verkligen något helt annat. Fast hunden är ganska liten, men oj vilken kraft den hade.

Vi slutade kursen med att få en stämpel i våra kort och ett diplom.

Anatomikursen var precis lika intressant och rolig som de andra kurserna jag har gått i Uppfödarutbildningen. Nu har jag bara en kurs kvar och det är juridiken. Den får jag ta till hösten.

Min blogg omnämns i tidningen HUNDliv

I nya numret av hundtidningen HUNDliv som precis har kommit ut i butiken såg jag att min blogg var omnämnd



I bilagan "Semestra med hunden" kunde jag läsa det här



Men jag undrar vem som har korrekturläst texten? ;)

Det är iallafall roligt att bloggen har blivit omnämnd i tidningen. Några utav de platser jag har skrivit om här på bloggen har de även nämnt inne i tidningen.

stora Hundguiden

Det här är det tredje magasinet om hundar som jag har hittat ute i butiken. Just den här är utgiven av ICAKuriren.



Priset är 79 kr.

Allt om Valpar nr 1 2012

Härliga Hund har ännu en gång kommit ut med en tidning om valpar. Är du redo för hund? är en av artiklarna.


7 sidor om American Staffordshire Terrier....

Det har kommit ut flera hundtidningar nu. Bland annat nya numret av tidningen av Härliga Hund nr 4.



Artikeln om Amstaffen tyckte jag var bra. Det finns så många fördomar om just den här hundrasen. Kanske de här sidorna kan ändra uppfattningen lite iallafall.

Läsarnas önskehund handlar om Bichon frisé.

Nästa tidningen kommer ut den 26 april.

GLAD PÅSK!

Hej och GLAD PÅSK på er. Hoppas ni alla har en härlig påskhelg. Vi tar det bara lugnt, myser hemma och tar små promenader i det kalla och blåsiga aprilvädret.


Kram
Anneli

Svar på frågan ang. kategorin Restauranger/Fikaställen

Alla ställen som jag har tagit med här på bloggen är det tillåtet att ta med sig hunden in. Naturligtvis ska hunden vara kopplad och sitta tyst och snällt vid bordet eller under stolen.

Ibland kan det vara så att restaurangen eller fikastället ändrar sin policy, men då försöker jag att snabbt lägga in den informationen så man inte går dit i onödan.

8 steg att träna sin valp

Hej!

Jag har hittat en litet häfte utgivet av Royal Canin där de tar upp 8 steg att träna sin valp.

I inledningen till häftet står det så här:

Träningen är en av hundägarens förpliktelser gentemot valpen - lika självklar som att man låter vaccinera den eller att man genomför andra dagliga rutiner. Åtagandet börjar i det ögonblick man bestämmer sig för att bli matte eller husse till hunden. Att träna valpen är en förutsättning - dels för en harmonisk samvaro mellan hunden, ägaren och ägarens familj, dels för att hunden ska fungera i samhället i stort. Tvärtemot vad många tror är det av största vikt att träningen inleds mycket tidigt, då valpens inlärningsförmåga är som störst.

Jag tänkte gå igenom detta häfte här på bloggen. Kom gärna med kommentarer om vad ni tycker. Stämmer informationen eller inte.



Här är Ruth och Nancy, från Zätas senaste kull 2010.

RSS 2.0