Chihuahuapromenad idag 27 maj

Vilket underbart väder det har varit idag.

Det blev en chihuahuapromenad den här söndagen också. Som vanligt gick promenaden genom Lill-Jansskogen bort till Stora Skuggan. Här kommer Yoda i full fart.





Hoppas vi blir fler nästa gång.

Lite bilder ifrån Djurens Dag

Hejsan,

Igår här i Hjorthagen firade vi Djurens Dag nedanför vår kyrka. Mamma och jag var där med varsin hund. Muffins och Summer.





Det fanns kaffeservering, lotteri och allsång. En jättetrevlig dag. Mamma vann en Aladdin-ask.

Från överst i bild Birk, Muffins o Summer



Rasmus passade på att vattna buskarna lite ;)



Här är några fler hundar som också kom för att ha trevligt tillsammans



Alla pengar som kom in vid försäljningen av kaffe + bröd samt lotterna gick oavkortat till Hundstallet ute i Åkeshov. Det blev lite över 3000 kr. Toppen!

Chihuahuapromenad nu på söndag de 27/5

Hejsan!

Vill ni hänga med på en chihuahuapromenad nu på söndag?

Vi ses vid Östra station/Roslagsbanan kl 13.00. Sedan går vi genom Lill-Jansskogen bort till Stora Skuggan där vi stannar och tar en välbehövlig fikapaus.

Skulle vara jättekul om vi blev många chis + mattar/hussar.


Fira djurens dag den 26/5

Här kommer ett tips!



Adress: Dianavägen 10 i Hjorthagen. Närmaste tunnelbanestation är Ropsten, eller ta buss 55 som går mot Hjorthagen.

Hundar som längtar efter nya hem

I morgon söndag den 20 maj i Hagaparken

Fina hundar kommer till Hagaparken 20 maj

Kl. 13-15 den 20 maj har vi jourhundsträff i Hagaparken, Solna (södra delen av parken). Då får du möjlighet att träffa många av de trevliga hundar som söker nytt hem just nu och du kan ställa frågor till jourhemsmatte/husse och prata med oss i föreningen.

Det kommer finnas fikaförsäljning och vi bjuder på trevligt sällskap och trevliga möten!

Läs mer på Hundar utan hem


"Nya regler för hundar på resande tass"

Från och med den 1 januari 2012 gäller nya regler för hundar som reser till Sverige från andra länder. Kravet på antikroppskontroll för djur som förs in från EU och från listat land utanför EU slopas. Djuren måste dock vara ID-märkta, rabbiesvaccinerade och ha pass.

För djur som reser från icke listade länder utanför EU byts karantänen mot rabbievaccination och antikroppskontroll. Avmaskingskravet tas bort men avmaskning rekommenderas fortfarande för hundar som kan ha kommit i kontakt med vilda smågnagare utomlands.

Mer information om förändringarna finns på Jordbruksverket.

Den här informationen hittade jag i tidningen Härliga Hund nr 3

Följ med på chihuahua-promenad

Hej alla bloggläsare!

Nu på söndag den 20 maj kl 13.00 kommer jag tillsammans med några av mina hundar ta en promenad genom Lill-Jansskogen bort till Stora Skuggan/Ekoparken. Där kommer vi att stanna för att bl.a. ta en fika på kafé Skafferiet.

Vill ni hänga med? Då ses vi utanför Östra Station vid Roslagsbanan kl 13.00.

Vi ses!


8. Måltider

Här kommer det sista steget ur Royal Canins häfte 8 steg att träna din hund

Om du ger din valp godis eller matrester rubbas den näringsbalans som ett helfoder ger. Dessutom kan den gå upp i vikt och lära sig att tigga vid matbordet.

Även för måltiderna gäller en uppförandekod för att hunden inte ska utveckla oönskat beteende.

Ge hunden mat med rätt intervall: till och med sex månaders ålder bör du ge tre mål per dag, därefter två mål per dag.

Ha som rutin att utfodra din valp före eller efter familjens måltid.

Ge hunden mat vid fasta tider, i samma skål och på samma ostörda plats.

Glöm inte att hunden alltid ska ha tillgång till en ren skål med färskt vatten.

Du erbjuder maten med ett glatt "varsågod"! Låt aldrig valpen ha fri tillgång till foder, det ger brist på rutiner och att du kan inte kontrollera volymen foder valpen får i sig.



Tänk på att en hund är i alla lägen hund och ska behandlas som en sådan.

7. Ensam hemma

Hunden är ett flockdjur och trivs bäst med att ingå som en naturlig del i familjens hushåll och vantrivs då den blir lämnad ensam.

Din valp kommer så småningom att behöva vara ensam - tillfälligt eller regelbundet. I båda fallen måste den vara förberedd på det.

Låt valpen vänja sig vid ensamhet under de stunder då den är trött.

Börja med att gå ut under några få minuter. Om valpen gnyr eller ylar ska du nonchalera det. Gå in när den är tyst, hälsa på den och gör något trevligt tillsammans.

Steg för steg kommer du att kunna vara ifrån valpen under längre stunder, så att ensamheten blir ett naturligt inslag i valpens liv och varken kräver avskedsritualer eller leder till översvallande återföreningar.

Källa: Royal Canins häfte 8 steg att träna din valp


6. Kalla på valpen

Om valpen inte lyder kommandot "hit" går du åt motsatt håll eller gömmer dig. Valpen är rädd för att bli lämnad ensam och kommer snabbt tillbaka till dig!

När du kallar på din hund handlar det inte så mycket om ett kommando som om en inbjudan att komma till dig, att vara i din närhet, och få beröm eller belöning. När du kallar på hunden måste det förknippas med något positivt, samtidigt som det krävs mycket allvar från din sida.

Börja med att kalla på hunden i samband med att den ska få mat. Låt en familjemedlem hålla hunden på avstånd medan du gör i ordning maten. Använd sedan hundens namn när du ropar på den, och säg "hit".

Gradvis, med hjälp av klappar, beröm och positiv stimulans, kommer din valp att förstå att kommandot "hit" betyder att den omedelbart ska komma till dig.

Träna hemma först, innan du tar ut valpen och låter den träna lös eller i lina.

Källa: Royal Canins häfte 8 Steg att träna din valp

5. Gå i koppel

Hota aldrig valpen med kopplet - det måste vara synonymt med promenad och glädje.

Precis som med rumsrenheten går det lättare om valpen får lära sig att gå i kopplet mycket tidigt.

Låt valpen vänja sig vid halsbandet för att inte störas av att det kommer på eller för att undvika halsbandet är synonymt med promenad. Låt
valpen sedan gå i koppel flera gånger om dagen och alltid under korta stunder. Ignorera om försök att krafsa bort halsbandet. Låt det sitta på ett par timmar per dag.

Låt valpen sitta vid din sida. Säg sedan till valpen att komma, och börja därefter gå.

Låt valpen sitta när du själv stannar, och belöna den genom att kela med den.

Den valp som ivrigt stretar framåt och drar i kopplet kan du avbryta genom att stanna och bli stilla. Påminn valpen om att det är du som tar initiativ och belöna rätt utfört beteende direkt.

Gå i koppel tränas enklast utan koppel. Gör valpen uppmärksam, redan inomhus, på att gemensamma förflyttningar efter initiativ av dig blir belönade.

Källa: Royal Canins häfte 8 steg att träna din valp

4. Sitt....., ligg......, stanna

Det är viktigt att lära hunden dessa tre grundläggande kommandon. Se till att den lärt sig ett kommando väl innan du går vidare till nästa. Övningarna kan genomföras med hunden lös eller i koppel (så snart den accepterar kopplet).




1. Sitt:
Att sätta sig då du säger "sitt" tränar du enklast genom att hålla en godbit ovanför huvudet på valpen så att den riktar nosen uppåt och tyngdpunkten förskjuts bakåt. Genom att höja handen och föra den bakåt och säga "sitt", söker valpen nå godbiten och sittandet sker naturligt.

Var uppmärksam på att upprepa kommandot och ge godbiten just då hunden når sittandet eftersom det är på det sättet valpen associerar kommando med belöning och inlärning.





2. Ligg
Från sittandet följer liggandet på ett naturligt sätt. För handen med godbiten rakt ned från valpens nos mot golvet, därifrån för du sakta handen framåt med handryggen mot golvytan och kommandot "ligg" uttalas samtidigt. Nu börjar valpen sträva efter godiset och lägger sig naturligt. I det att valpen når marken upprepar du kommandot och belönar med godiset.

Tid för sittande och liggande tränas separat och belönas genom röst, smekning eller godis.




3. Stanna
Nu när valpen lärt sig att sitta och ligga är det enkelt att påbörja nästa övning, att "stanna". Det är många fördelar att vinna med detta, i alla samband med att ni skall gå in (torka tassar och mage), gå ut, hoppa ur bilen osv. "Varsågod" blir det kommando som frigör hunden från ovillkorligheten att stanna. Har du väl lärt in "stanna" och det är befäst kan du använda det vid många olika situationer där du vill hindra hunden från något utan att lägga ett förbud.

Källa: Royal Canins häfte 8 steg att träna din valp

Vasastan - Observatorielunden

Jag trodde att jag hade skrivit om de flesta hundrastgårdar som finns i Stockholms innerstad, men idag hittade jag en till.



Närmaste tunnelbana är Odenplan



Gå en bit in på Norrtullsgatan och sedan titta lite till vänster, så ser du rastgården från gatan.



Som ni ser så har den mest grus, men lite gräs finns också.



Rastgården är varken stor eller liten. Ser ut som de flesta här i stan.


3. Att bli rumsren

Om det händer en liten olycka hemma när du själv inte är närvarande, så gräla inte på valpen!

När valpen kommer till sitt nya hem är den vanligtvis inte rumsren.

Lär dig att se de första tecknen på att det är dags för valpen att gå ut.

Att få valpen rumsren är inte komplicerat; tålamod, konsekvens, täta och regelbundna små promenader där du stannar på det ställe där du vill att valpen rastar. Att gå ut någon minut efter uppvaknandet, i anslutning till lek och kort efter utfodring är nyckeln till framgång.

Beröm den med ord eller kela med den varje gång den gör det du ber om.

Om din hund börjar gå i cirklar inomhus, är det dags att gå ut. Har valpen påbörjat att göra sina behov, lyft upp den och gå ut med den. Så snart den gjort vad den ska utomhus, kelar du med den och ger beröm.

Slutligen, glöm inte bort att det är ett absolut måste att hålla gator och trottoarer rena, plocka upp!

Källa: Royal Canins häfte om 8 steg att träna sin valp


2. "NEJ"

Var konsekvent, det som är förbjudet ena dagen får inte tolereras nästa dag.

Från det ögonblick valpen anländer är det av yttersta vikt att inpränta betydelsen av ordet "nej".

Ordet "nej" kommer att förknippas med allt som är förbjudet, oavsett vad det handlar om.

Ett nej måste vara kategoriskt och uttalas med fast, säker röst när du ser att hunden gör något den inte får.

För att en korrigering ska fungera bra måste den komma i samma ögonblick som felbeteendet. Var uppmärksam på vad valpen gör och förbered övningar för att undvika att det upprepas. Korrigering som kommer för sent är verkningslös och leder oftast till stor osäkerhet hos valpen och skapar ett ogynnsamt förhållande och inlärningsklimat. Hunden kan snabbt förlora förtroendet för dig och förstår inte ditt beteende om du inte anstränger dig att förstå. Ignorera valpen om den väljer att spela överlägsen, lägger sig på rygg, gnäller och snor runt. En hund förstår inte begreppet "dåligt samvete".

Avstå från fysiskt förbud utom i det fall hundens beteende blir till fara för sig själv eller sin omgivning.

1. Lära hunden vad den heter

Fortsätter med tipsen ur Royal Canins lilla häfte.

Använd valpens rätta namn från och med första dagen.

Det första en valp måste lära sig är sitt namn. Ju kortare det är, desto lättare blir det för valpen att komma ihåg det.


Du kan välja ett eget namn till hunden som du använder dagligen, ett för hunden passande namn bör innehålla "lystrings-ljud", s och i  har ofta bra effekt (ssiisse). Tänk på att inte välja ett namn som liknar ett namn i familjen - det kan skapa förvirring och osäkerhet i hela hushållet.

Det är meningslöst att skrika - valpen hör alldeles utmärkt. Uttala namnet sakta och tydligt för att få valpens uppmärksamhet, och använd namnet varje gång du ger ett kommando.

När valpen är passiv kan det vara som mest effektivt med en inkallningsövning.

Belöna valpen med beröm, kel eller lek när den kommer till dig.

Gräla inte på valpen om den inte kommer på en gång: effekten blir bara att den tar ännu längre tid på sig nästa gång!


RSS 2.0