Allmänna rekommendationer

Hej igen!

Här kommer lite mer information som jag hittade i häftet från Royal Canin.

Valparnas inlärningsförmåga varierar, men gemensamt för alla är att de behöver sova mycket och att de är känsliga: ta därför hänsyn till valpens egen rytm och ålder.

1 LEK
Valpen älskar att leka. Ta chansen att utnyttja leken för korta övningar som valpen tycker om och inte förknippar med tvång.


2 Steg för steg
Träningen är en stegvis process. När valpen är mycket liten har den svårt att koncentrera sig. Om träningen pågår i mer än 3 till 5 minuter kan den tröttna. Träningspassen kan gradvis förlängas, så att de uppgår till ungefär 30 minuter per dag när valpen är cirka 6 månader gammal. För att valpen ska vänja sig vid sin omgivning är det dock viktigt att den får vara med om nya upplevelser av olika slag: bilresor, kontakt med barn, vuxna och andra djur osv.



3 Lek och allvar
En lyckad träning omfattar både lek och allvar. Samtidigt som träningen innehåller lekfulla övningar måste den präglas av tillit och tålamod, men också av en viss fasthet. Eftersom hunden har en stor vilja till samarbete, kommer den att göra allt för att vinna din välvilja och vara dig till lags.



4 Belöning
Belöningar ökar motivationen och underlättar träningen. För att träningen ska vara effektiv måste den vara meningsfull för hunden. Ägaren måste berömma valpen med ett varmt tonfall, kela eller leka med den. Hundgodis ska bara ges i undantagsfall - det är viktigt att hunden behåller sin idealvikt.

Samtidigt måste varje oönskat beteende korrigeras. Glöm dock inte bort att ett förbud bara fungerar om du ertappar hunden på bar gärning. För de flesta hundar räcker det med en allvarlig tillsägelse, gärna uttalad med kraftfull stämma.



5 Språk
Det språk du använder måste vara anpassat till hunden. Kommandona måste vara enkla, korta och upprepas ofta. Glöm inte att hunden är bättre på att tolka tonfallet och kroppsspråket snarare än själva orden. Använd därför olika tonfall beroende på om du ger din valp kommandon, beröm eller tillrättavisningar. Att använda tecken är också ett effektivt sätt att kommunicera med valpen.



All information har jag hämtat från Royal Canins lilla häfte 8 steg att träna din valp

Bilderna är hämtade från Google




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0